logo header

August 01, 2010, 07:51:34 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Obavezno pročitajte Pravilnik Foruma pre slanja poruka!

Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Tabata princip  (Read 3970 times)
torente
Član
*

« on: June 22, 2006, 05:24:43 am »

Ime je dobilo po japanskom naucniku.
Da li neko vezba po ovom principu?
Radi se o sledecem:
radis neku vezbu 20s max. intenzitetom pa 10s odmor, ponovis 8 puta.
Raditi 8 x 4 serije ,odmor izmedju vezbi do 1min.
Sve vezbe dolaze u opticaj trcanje,preskak. konopca,sklekovi,boks sa senkom...
zlivan
Minimumweight Member
**

« Reply #1 on: June 22, 2006, 09:42:04 am »

Prvo, Tabata protokol je prvobitno napravljen za elitne japanske klizače sprintere, koji se teško mogu nazvati penzionerima.

Drugo, originalno se radi na stacionarnom biciklu, a posle su ljudi izmislili da rade sa tegovima, što pri maksimalnom intenzitetu i nije tako pametno.

Treće, reč je o osam intervala po 20 sekundi, maksimalnim intenzitetom, sa odmorom od samo 10 sekundi između. Da li je iko od vas probao to da radi, ali ovako kako je Tabata protokol i zamišljen?

Četvrto, znam da imate otpor prema svemu što ima veze sa naukom, ali vrhunski sport zahteva naučna istraživanja, a vas izgleda mrzi da potražite informacije na netu koje su, uzgred budi rečeno, uglavnom besplatne.

Tabata protokol verovatno nije za svakoga, za početnike sigurno ne, ali je dokumentovano značajno povećanje i anaerobnog i aerobnog kapaciteta kod onih koji su ga koristili.
Markoni
VIP
Super-heavyweight Member

« Reply #2 on: June 22, 2006, 09:52:19 am »

probao sa tegovima i nisam izdrzao do kraja

BALKAN MUSCLE TEAM
zlivan
Minimumweight Member
**

« Reply #3 on: June 22, 2006, 10:16:56 am »

Quote from: Markoni

Malo sam skeptičan kada je reč o Tabati sa tegovima, a naročito sa prednjim čučnjevima ili nekom drugom vežbom koja zahteva savršenu tehniku. Osam maksimalnih serija sa bednih deset sekundi između mi zvuči kao dobar način da ti tegovi padnu na nogu ili glavu (ili nešto još gore) usled zamora. Vežbe bez opterećenja - ok, ali onda možda ne može da se postigne potreban intenzitet.
Sa stacionarnog bicikla bar ne može lako da se padne Wink
Markoni
VIP
Super-heavyweight Member

« Reply #4 on: June 22, 2006, 10:28:46 am »

Quote from: zlivan
Quote from: Markoni

Malo sam skeptičan kada je reč o Tabati sa tegovima, a naročito sa prednjim čučnjevima ili nekom drugom vežbom koja zahteva savršenu tehniku. Osam maksimalnih serija sa bednih deset sekundi između mi zvuči kao dobar način da ti tegovi padnu na nogu ili glavu (ili nešto još gore) usled zamora. Vežbe bez opterećenja - ok, ali onda možda ne može da se postigne potreban intenzitet.

Sa stacionarnog bicikla bar ne može lako da se padne Wink

radio sam kombo sa bucicama , uradim cucanj  pa nakon koncentricne faze potisak sa bucicama i tako u krug , nisam smeo sa prednjim cucnjem

BALKAN MUSCLE TEAM
rambo92
VIP
Middleweight Member

dbralic@hotmail.com
Email
« Reply #5 on: June 18, 2008, 03:31:57 pm »

http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=490160

Evo original clanka za one koje zanima, u su demonstrirane 2 najcesce vjezbe, preporucam thruster.

Princip je jednostavan - ovo je forma HIIT-a. Odaberite tezinu koja ce vam omoguciti da tako radite 4 min.

Intervali su 20 sec rada i 10 sec odmora, cini se lako ali je krvnicki. Ubrzanje metabolizma nakon ovoga je jako veliko i slicno hiitu, moze cak biti alternativa istome.

Ovo je primjer covjeka koji radi brutalnu tabatu i kojemu je izdrzljivost na razini.

http://www.youtube.com/watch?v=5O59297yMCc

Moram naglasiti da ovakvo nesto ne radite na prazan glikogen, a nakon ovoga ili hiita dolaze u obzir samo proteini i masti kao obrok, jer se bas tada pocinje događati okisdacija masti, a u uvjetima dizanja inzulina na visoko nema lipoze-przenja masti. I time ste prekinuli korisne stvari kod tabate

Nadam se da ce vas ovo malo pokrenuti
SeOS
Član
*

« Reply #6 on: December 03, 2008, 06:52:54 pm »

Moram naglasiti da ovakvo nesto ne radite na prazan glikogen, a nakon ovoga ili hiita dolaze u obzir samo proteini i masti kao obrok, jer se bas tada pocinje događati okisdacija masti, a u uvjetima dizanja inzulina na visoko nema lipoze-przenja masti. I time ste prekinuli korisne stvari kod tabate

Nadam se da ce vas ovo malo pokrenuti

Jel ima netko nekakav podatak o preporucenoj kolicini namirnica prije i poslije tabate jer  se recimo ja poslije tabate jako tesko natjeram da nesto pojedem, obicno to bude oko 50-60g oraha i 200g posnog?
nadrealista
Middleweight Member

« Reply #7 on: March 16, 2009, 06:57:19 pm »

ovaj tip je drama spreman.. evo upravo gledam video..

Ovo je primjer covjeka koji radi brutalnu tabatu i kojemu je izdrzljivost na razini.

Firul
Bantamweight Member

Email
« Reply #8 on: March 16, 2009, 10:24:02 pm »

ovaj tip je drama spreman.. evo upravo gledam video..

svaka mu cast!
nadrealista
Middleweight Member

« Reply #9 on: March 19, 2009, 11:11:37 pm »

evo veceras sam poslije basketa odradio 3 seta tabata princip.
prvo cucnjevi squats, onda trbusnjake i konacno sklekove..

ovo je stvarno perverzija..

nadrealista
Middleweight Member

« Reply #10 on: April 06, 2009, 04:32:18 pm »

pozdrav,

evo mog tabata iskustva po drugi put.
Radio sam sinoc opet. 3 vkezbe.

1. sklekovi:
uspio sam samo 6 serija da odradim, nakon toga sam radio one tzv. zenske, dakle kada klecim.
2. cucnjevi i shoulder press:
ovo sam radio sa bocama u ruci (2 litre). Dakle cucanj i iz cucnja kad se dizem potisak ramena. Odlicna vjezba
3. trbusnjaci
ono lezeci, noge pod 90 stepeni i dizanje onda u zrak (nogu, odize se guzica od poda, valjda znate sta mislim).

Bilo je to cistih 14 minuta bola (po minuta pauze izmedju vjezbi). Meni licno ova tabata odgovara. Imam osjecaj da mi cijelo tijelo gori jos satima nakon treninga i imam osjecaj da dobijam na eksplozivnosti koja mi koristi u basketu.
Da li jos ko prakticira tabatu (povremeno ili redovno).

poz

body
Admin
Cruiserweight Member

« Reply #11 on: April 06, 2009, 04:39:04 pm »

pa kul je sve to, ali meni i nije od intresa..zavisi sve od toga koje ciljeve imas.

nisam ni blizu da radim na izdrljivosti, snazi..kao prateci deo programa za rad na masi ili definiciji da..ali ipak je BB ono u sta verujem Very Happy
nadrealista
Middleweight Member

« Reply #12 on: April 06, 2009, 08:06:29 pm »

normalno, ovisno o ciljevima formira se trening.
Moj cilj znas iz posta sa slikama.. tj. prvi cilj. osim toga igram kosarku u lokalnoj saban-ligi. pa eto malo da imam eksplozivnosti i brzine.

a dalji ciljevi. saad za "ljetnu sezonu" jos se srezati koliko mogu. onda na jesen pocet nabacivati mase.. ali sad odosmo off-topic

Pages: [1]
  Print  

Jump to:  

Marketing agencija Digitalni fotoaparati Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC HostingMania Fotografisanje